Geschiedenis van Berchem in Straten en Pleinen | 1983 - Zoldermuseum.Store | 2021

info@zoldermuseum.store
info@zoldermuseum.store

Zoldermuseum.Store
Cart

Zoldermuseum.Store

Geschiedenis van Berchem in Straten en Pleinen | 1983

Ons Aanbod > Publicaties
Geschiedenis van Berchem in Straten en Pleinen
De “Geschiedenis van Berchem in Straten en Pleinen” van de hand van Karel Nicolaï werd in 1983 door de Kring voor Heemkunde Berchem (nu Heemkring Berchem) uitgegeven naar aanleiding van de fusie van de Gemeente Berchem (en andere gemeenten rond Antwerpen) met de Stad Antwerpen wat resulteerde in Groot-Antwerpen, ook wel Antwerpen-Fusie genoemd.
Deze publicatie is een digitale heruitgave van het originele boek dat niet langer bij onze heemkring of in de boekhandel te verkrijgen is. Soms kun je het boek nog wel eens terugvinden, als tweedehands of in een boekenantiquariaat. Om deze reden hebben we besloten om het boek digitaal beschikbaar te stellen voor verkoop, 37 jaar na de publicatie.
De teksten en foto’s werden gescand op hoge resolutie.

Over de auteur
Karel Nicolaï (01/06/1924 - 07/12/1999), auteur van dit boek, was lid van de raad van bestuur van de Kring voor Heemkunde Berchem (nu Heemkring Berchem), archivaris én conservator van het Zoldermuseum Schaliënhoeve, het museum van de Heemkundige Kring). Hij stond mee aan de basis van het tijdschrift “Heemtenberg” van de Heemkring Berchem.
Als archivaris-conservator verdeelde hij een groot deel van zijn vrije tijd tussen het toenmalige heemhuis in de Sint-Lambertusstraat en het Heemkundig Zoldermuseum “Schaliënhoeve”.
Hij schreef meerdere artikels voor “Heemtenberg” en een tiental geschiedkundige publicaties over Berchem uitgegeven door de Heemkring.
Karel Nicolaï was ondermeer voorzitter van de Cultuurraad Berchem, lid van de Raad van Bestuur van het Cultureel Centrum Berchem en gewezen directeur van het Zwembad Berchem.
Onder zijn impuls werd in 1978 het Gemeentelijk Feestcomité Berchem opgericht. Voor Berchem heeft hij zo vele gemeentelijke feesten ingericht.
Naast de Heemkundige Kring was hij ook algemeen secretaris van de Koninklijke Vereniging “De Vlaamse Vrienden” Berchem die uit verschillende afdelingen bestond, zoals onder andere een toneel-, sport- en muziekafdeling. Hij overleed onverwacht op 7 december 1999.

Geschiedenis van Berchem in Straten en Pleinen
Aan de “Geschiedenis van Berchem in Straten en Pleinen” ging jarenlang opzoekwerk in het archief van de Gemeente Berchem vooraf om de juiste data te achterhalen van ondermeer de Collegiale en Koninklijke Besluiten die het bestaan en benaming van de Berchemse straten bepaalden. Hij startte zijn onderzoek midden jaren 1970.
Zijn “stratenboek” baseerde hij op het werk van de Berchemse gemeenteonderwijzers Karel Versteylen en Lodewijk Vonck die samen in 1928 het boek “De Straten van Berchem” publiceerden bij Uitgeverij John Lamoen op de Grotesteenweg in Berchem.

Straten 1983
Straten Berchem 1983-2020